Styrsystemet kan styra fläkthastigheten, maximal luftfuktighet, lägsta temperatur, komforttemperatur, referenspunkter i form av larm, styrning av uppvärmning med hänsyn till väder, start av spetsvärme m.m.

Vår enkla styrning möjliggör övervakning och programmering som sker via SMS vilket gör att vem som helst kan sköta det från sin mobil. För övriga lokaler kommer vi att introducera trådlösa radiatortermostater som kan styras av väggtermostat, dator eller mobil med 144 intervaller/dygn med olika temperaturer vilket ger en uppfattning om möjligheterna.

Energismart kyrka med fuktstyrning 

Genom att använda intermittent uppvärmning och fuktstyrning av kyrkan kan torkskador minimeras. Redan nu finns styrning för intermittent uppvärmning i kyrkan som kan kompletteras med fuktstyrning. En metod jag redan nu använder i exempelvis Fjällbacka Kyrka. Dom hade inte aktiverat fuktstyrningen förrän här.

När den relativa fuktigheten kommer upp till 65% så startar värmen och den relativa fuktigheten sjunker men inte så mycket att fuktskador uppstår. Temperaturen mellan förrättningar sänks under 10 grader.  Till förrättningar kan temperaturen på 24 timmar komma upp till komforttemperatur.

Temperaturen måste sänkas kraftigt under vintern för att inte torkskador ska uppstå. När man sänker temperaturen kan det uppstå nya problem vilket måste analyseras. Framför allt där det finns textilier kan den relativa fuktigheten bli för hög och avfuktare måste installeras. Till att börja med föreslår jag att ni börjar med intermittent styra värmen efter behov och installera utrustning för att mäta temperatur och fuktighet på samma sätt som i Fjällbacka kyrka. Enheterna är trådlösa och kan flyttas omkring för att mäta temperatur och fukt på olika ställen. Underlag varför intermittent är det bästa uppvärmning skickar jag i form av Bilaga: Att vårda en kyrkas inneklimat kommenterat.

Ofta sprids ”FAKTA” som saknar grund i verkligheten därför är det oerhört viktigt att inte tro på fel saker. Exempelvis så ringde en kyrkvaktmästare upp mig och var helt övertygad om att konstant temperatur är det bästa för kyrkan. Alla var övertygade om det. Jag vill också tala om hur mycket bättre det blir med elementförstärkaren Elementfläkten efter jag gjort mätningar i Hallsbergs sockenkyrka, med och utan fläktar. Bifogar: Mätningar i sockenkyrkan samt förbättring i Rångedala kyrka där man uppmätt en sänkning av energiförbrukningen med 40% efter installation av Elementfläkten. Resultaten är betydligt bättre än ”någon grands höjning i mitten av kyrkan”. Mäta är att veta och mycket bättre än att bara tro.

Läs om: Att vårda en kyrkas inneklimat kommenterat